ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

05/07/2007: Σε συνέδριο της Ευρ. Επιτροπής, στις Βρυξέλλες (3 Ιουλίου 2007), με θέμα: "Γήρανση, καλή υγεία και συντάξεις" η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συμμετείχε με εισήγηση στη θεματική ενότητα που αφορούσε στην "Κοινωνική Παραγωγικότητα και Οικογενειακή Φροντίδα των ηλικιωμένων". Αναφέρθηκε στη συμβολή της τρίτης ηλικίας στην οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή συνοχή, τόσο όταν "προσφέρουν", όσο και όταν "δέχονται τη φροντίδα των δικών τους ή των δημόσιων υπηρεσιών". Τα παραδείγματα εθνικών πολιτικών για υποστήριξη των ηλικιωμένων διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών, γενική είναι, όμως, η διαπίστωση ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η οικογένεια παραμένει η κύρια πηγή υποστήριξης των ηλικιωμένων ατόμων.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε τον κίνδυνο να μειωθούν οι δυνατότητες άτυπης οικογενειακής φροντίδας λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και της αυξανόμενης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. "Είναι απαραίτητη η εξεύρεση ισορροπίας και συμπληρωματικότητας μεταξύ της αυτοεξυπηρέτησης και της οικογενειακής, κοινωνικής και κρατικής φροντίδας. Η άτυπη οικογενειακή εργασία για τη φροντίδα των ηλικιωμένων έχει ανεκτίμητη αξία στη διαγενεακή αλληλεγγύη. Η διατήρησή της θα είναι η μελλοντική πρόκληση για τις κοινωνίες μας. Οι υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους δεν έχουν μόνο οικονομική, αλλά κοινωνική και ανθρωπιστική αξία. Σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία) οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας μπορούν να λαμβάνουν από το κράτος επιδόματα και να έχουν άδεια ξεκούρασης (Φινλανδία), οικογενειακή άδεια με διατήρηση της θέσης εργασίας και των αποκτηθέντων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων (Γαλλία)".

Η Μ. Παναγιωτοπούλου έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό ρόλο των ηλικιωμένων επισημαίνοντας την προσφορά τους στην οικογένεια για την φύλαξη παιδιών, την οικονομική υποστήριξη στα παιδιά και στα εγγόνια τους καθώς και την συνεισφορά τους στο πλαίσιο εθελοντικών δραστηριοτήτων μέσα στις επιχειρήσεις για την κατάρτιση νέων εργαζομένων, στη γειτονιά και στις κοινότητες. Τέλος, η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι " πρέπει να αναγνωρίσουμε όχι μόνο τη σημαντική προσφορά της τρίτης ηλικίας στην συνοχή των κοινωνιών μας, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες της στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής (μέσα μεταφοράς, στέγαση, χωροταξική διαμόρφωση των πόλεων, αναψυχή, διαθεσιμότητα συνοδού κλπ)".

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάγκης προσφοράς υπηρεσιών, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι το δικαίωμα των ηλικιωμένων ταυτίζεται με το δικαίωμα των νεότερων γενεών να τυγχάνουν ειδικής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

05/06/2007: Με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και την εξασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα ζωής και στον συνδυασμό των επαγγελματικών υποχρεώσεων με τις ιδιωτικές και οικογενειακές ανάγκες.
Η ανάγκη ποιοτικής κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης συχνά αναβάλλει την απόφαση των νέων για δημιουργία ανεξάρτητης οικογενειακής ζωής.

Στο πλαίσιο των δημογραφικών προκλήσεων και της δέσμευσης των κρατών μελών να δημιουργήσουν κοινωνίες πιο φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συνέταξε έκθεση πρωτοβουλίας με θέμα: "Θεσμικό πλαίσιο μέτρων για τον συνδυασμό οικογενειακής ζωής και σπουδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση", η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα (5/6/2007) από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των δυο φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια, Μ. Παναγιωτοπούλου, αναφερόμενη στη σημασία της έκθεσης τόνισε: «Η έκθεση φιλοδοξεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό μέτρων που θα διευκολύνουν τους νέους να συνδυάσουν την οικογενειακή ζωή με τα πρώτα στάδια της καριέρας τους, για να έχουν την ικανοποίηση ολοκληρωμένης συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι".

Ενόψει της έγκρισης της έκθεσής της από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο (20 Ιουνίου), η ευρωβουλευτής προσκαλεί σε ενημερωτική συνάντηση και συζήτηση εκπροσώπους νεανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου (11:00πμ) στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Στη συνάντηση θα δοθεί σε όλους η ευκαιρία να αναλύσουν τα μέτρα που προτείνει η έκθεση, ώστε να προωθηθούν προτάσεις για πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια και τους νέους και να εξασφαλιστούν στο άμεσο μέλλον υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης, δυνατότητες προσαρμογής στην αγορά εργασίας και επίτευξη ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

31/05/2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε τη συμβολή της οικογένειας ως κύριου δικτύου υποστήριξης τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων ατόμων σε διήμερο συνέδριο που οργανώθηκε στην Αθήνα (29-30 Μαΐου). H εκδήλωση με κεντρικό τίτλο: "Η τρίτη ηλικία στην τρίτη Χιλιετία: Ευρωπαϊκές Προοπτικές των Διαγενεακών Σχέσεων - Η συμμετοχή της γυναίκας", πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Αρωγή Ελλάδος, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι το ποσοστό των υπερηλίκων ατόμων αναμένεται να φθάσει το όριο του 51% του πληθυσμού έως το 2050. Η γήρανση διαμορφώνει τις διαγενεακές σχέσεις, καθώς οι ενήλικες έχουν να φροντίσουν, όχι μόνο τα παιδιά τους τα οποία ανεξαρτητοποιούνται σε μεγάλη ηλικία, αλλά και τους ηλικιωμένους τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Παρατήρησε ότι μια φιλική προς την οικογένεια αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη δυνατότητα για τον καθένα να φροντίσει παιδιά και εξαρτημένα άτομα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται διακριτική μεταχείριση ως προς τα δικαιώματα συνταξιοδότησης και κοινωνικής προστασίας. Η ευρωβουλευτής ζήτησε να αναγνωρισθεί η εκπαιδευτική, κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική αξία της άτυπης οικογενειακής εργασίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη συμμετοχή των μεγάλης ηλικίας ατόμων στην αγορά εργασίας, η M.Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι "η ενεργός γήρανση" πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνολικής προσέγγισης με συγκεκριμένες δράσεις για: εξάλειψη στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας, δια βίου μάθηση, παροχή κινήτρων στους εργοδότες και προσαρμογή των συστημάτων κοινωνικής προστασίας στη γήρανση.

"Η κοινωνική συμβολή της τρίτης ηλικίας στην προώθηση και βελτίωση των διαγενεακών σχέσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηλικιωμένοι προσφέρουν πολλά εντός της οικογένειας (π.χ. φύλαξη παιδιών, οικιακές εργασίες, οικονομική υποστήριξη στα παιδιά και εγγόνια υπό μορφή κληρονομιών, γονικών παροχών, οικονομικής βοήθειας σε χρήμα, κοινωνική, συναισθηματική υποστήριξη και μετάδοση αρχών και αξιών)”. Χρησιμοποιώντας τον όρο "ασημένια οικονομία" (Silver economy), η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στα αποθέματα κοινωνικής προσφοράς της τρίτης ηλικίας μέσω της εθελοντικής της εργασίας στη γειτονιά, στα σχολεία, στους αθλητικούς συλλόγους και στις εκκλησίες. Ο χρόνος και η εμπειρία της γενιάς αυτής αποτελούν ανεκμετάλλευτο θησαυρό για τη σύγχρονη κοινωνία", κατέληξε η M. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

15 ΜΑΪΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

14/05/2007: Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρετίζει τις τελευταίες δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα στην ΕΕ, όπως την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Οικογένειες (Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2007) και τη σειρά Ανακοινώσεων της Ευρ. Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες (10/5/2007) για την προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εκφράζει την ικανοποίησή της για την έμφαση που δίνει η ΕΕ στην οικονομική και κοινωνική υποστήριξη της οικογένειας ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας. Αν και συμμερίζεται τον κύριο στόχο για καλύτερο συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής, ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες στην αγορά εργασίας και τα οικογενειακά βάρη να κατανέμονται ισομερώς, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η κοινοτική προσέγγιση δεν πρέπει μόνο να βασίζεται στην καθαρά οικονομική χροιά της αγοράς εργασίας, αλλά κυρίως στην ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μ. Παναγιωτοπούλου τονίζει ότι αξίζει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι τα άτομα που φροντίζουν χωρίς αμοιβή παιδιά και εξαρτημένα άτομα συμβάλλουν οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, γι΄αυτό και θα πρέπει να απολαμβάνουν νομικής αναγνώρισης και να έχουν δικαιώματα συνταξιοδότησης.

Επίσης, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ενίσχυση της οικογένειας δεν πρέπει να αφορά μόνο στα άτομα που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να επεκτείνεται τόσο στους νέους που επιθυμούν να συνδυάσουν οικογενειακή ζωή με σπουδές, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιχειρηματίες όσο και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να σπουδάσουν παράλληλα με την εργασία τους στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Η Μ. Παναγιωτοπούλου εύχεται η νέα Συμμαχία για τις Οικογένειες να συμβάλει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την υιοθέτηση στοχευμένων εθνικών πολιτικών που ενισχύουν και αναγνωρίζουν την αξία της οικογένειας.

"Πέρα από την ισότητα γυναικών και ανδρών, πέρα από τα δικαιώματα του παιδιού, είναι αναγκαία η αναγνώριση των δυσκολιών που συναντά κάθε οικογένεια εν τη γενέσει της και κατά την εξέλιξή της. Γιατί αυτές είναι οι κύριες αιτίες του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης. Για να γίνει η ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη αποδεκτή από τους ευρωπαίους πολίτες, είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην οικογένεια και τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες", κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου.