ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

11/12/2007: Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης σχετικά με τις απογραφές πληθυσμού και στέγασης, η οποία θεσπίζει κοινούς ορισμούς και δείκτες των στατιστικών στοιχείων που συλλέγονται κάθε 10 χρόνια καθώς επίσης και κοινές απαιτήσεις σε θέματα ποιότητας και διαφάνειας των μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση εκ μέρους του ΕΛΚ, δήλωσε ότι η σύγκριση των δεδομένων όσον αφορά τον πληθυσμό και τα κύρια οικογενειακά, κοινωνικά, οικονομικά και στεγαστικά χαρακτηριστικά είναι σημαντική καθώς με βάση αυτά, κάθε Κράτος Μέλος μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα τις πολιτικές του. "Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως χρειάζεται να στοχεύσουμε στα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη πολιτική συνοχής και περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να καταργηθούν οι ανισότητες και να υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και των διαφόρων ευρωπαϊκών περιοχών", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου αναφέρθηκε στη σημασία της αντικειμενικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας και της ακρίβειας της συλλογής στοιχείων, για την οποία απαιτείται τακτική αξιολόγηση και έλεγχος ποιότητας και διαφάνειας των στατιστικών υπηρεσιών.

Η σύσταση της Ε.Επιτροπής για συμπερίληψη θεμάτων κατ' επιλογή, τα οποία περιλαμβάνονται σε παράρτημα, δεν βρήκε σύμφωνη την ευρωβουλευτή. "Εφόσον στόχος της πρότασης είναι η υιοθέτηση δεσμευτικής νομοθεσίας για τη θέσπιση κοινών ορισμών για τη συγκρισιμότητα των στοιχείων, πιστεύω ότι τα σημεία αυτά πρέπει να διαγραφούν. Η αξιολόγηση κόστους-οφέλους καθώς και τα έξοδα περισυλλογής λεπτομερειακών στοιχείων αποτρέπουν πολλά Κράτη Μέλη από τη συμμόρφωση. Θίγονται άλλωστε πολύ ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με την προσωπική, οικογενειακή και ιδιωτική ζωή, όπως το αίτημα για συλλογή στοιχείων συμβίωσης των πολιτών ή τη θερμοκρασία του νερού στο λουτρό!". Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου διετύπωσε την αντίθεσή της στην καταγραφή των προσωπικών δεδομένων έστω κι αν αυτό έχει ως κίνητρο την εξάλειψη διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: