15 ΜΑΪΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

14/05/2007: Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου χαιρετίζει τις τελευταίες δράσεις των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα στην ΕΕ, όπως την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Οικογένειες (Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2007) και τη σειρά Ανακοινώσεων της Ευρ. Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες (10/5/2007) για την προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εκφράζει την ικανοποίησή της για την έμφαση που δίνει η ΕΕ στην οικονομική και κοινωνική υποστήριξη της οικογένειας ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας. Αν και συμμερίζεται τον κύριο στόχο για καλύτερο συνδυασμό της επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής, ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες στην αγορά εργασίας και τα οικογενειακά βάρη να κατανέμονται ισομερώς, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η κοινοτική προσέγγιση δεν πρέπει μόνο να βασίζεται στην καθαρά οικονομική χροιά της αγοράς εργασίας, αλλά κυρίως στην ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων να διαλέξουν τον τρόπο ζωής τους ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και αυτές των οικογενειών τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται δυσμένεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μ. Παναγιωτοπούλου τονίζει ότι αξίζει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι τα άτομα που φροντίζουν χωρίς αμοιβή παιδιά και εξαρτημένα άτομα συμβάλλουν οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, γι΄αυτό και θα πρέπει να απολαμβάνουν νομικής αναγνώρισης και να έχουν δικαιώματα συνταξιοδότησης.

Επίσης, η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ενίσχυση της οικογένειας δεν πρέπει να αφορά μόνο στα άτομα που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να επεκτείνεται τόσο στους νέους που επιθυμούν να συνδυάσουν οικογενειακή ζωή με σπουδές, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιχειρηματίες όσο και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να σπουδάσουν παράλληλα με την εργασία τους στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Η Μ. Παναγιωτοπούλου εύχεται η νέα Συμμαχία για τις Οικογένειες να συμβάλει στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την υιοθέτηση στοχευμένων εθνικών πολιτικών που ενισχύουν και αναγνωρίζουν την αξία της οικογένειας.

"Πέρα από την ισότητα γυναικών και ανδρών, πέρα από τα δικαιώματα του παιδιού, είναι αναγκαία η αναγνώριση των δυσκολιών που συναντά κάθε οικογένεια εν τη γενέσει της και κατά την εξέλιξή της. Γιατί αυτές είναι οι κύριες αιτίες του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης. Για να γίνει η ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη αποδεκτή από τους ευρωπαίους πολίτες, είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην οικογένεια και τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αξίες", κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: