ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

05/07/2007: Σε συνέδριο της Ευρ. Επιτροπής, στις Βρυξέλλες (3 Ιουλίου 2007), με θέμα: "Γήρανση, καλή υγεία και συντάξεις" η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συμμετείχε με εισήγηση στη θεματική ενότητα που αφορούσε στην "Κοινωνική Παραγωγικότητα και Οικογενειακή Φροντίδα των ηλικιωμένων". Αναφέρθηκε στη συμβολή της τρίτης ηλικίας στην οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή συνοχή, τόσο όταν "προσφέρουν", όσο και όταν "δέχονται τη φροντίδα των δικών τους ή των δημόσιων υπηρεσιών". Τα παραδείγματα εθνικών πολιτικών για υποστήριξη των ηλικιωμένων διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών, γενική είναι, όμως, η διαπίστωση ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η οικογένεια παραμένει η κύρια πηγή υποστήριξης των ηλικιωμένων ατόμων.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε τον κίνδυνο να μειωθούν οι δυνατότητες άτυπης οικογενειακής φροντίδας λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και της αυξανόμενης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. "Είναι απαραίτητη η εξεύρεση ισορροπίας και συμπληρωματικότητας μεταξύ της αυτοεξυπηρέτησης και της οικογενειακής, κοινωνικής και κρατικής φροντίδας. Η άτυπη οικογενειακή εργασία για τη φροντίδα των ηλικιωμένων έχει ανεκτίμητη αξία στη διαγενεακή αλληλεγγύη. Η διατήρησή της θα είναι η μελλοντική πρόκληση για τις κοινωνίες μας. Οι υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους δεν έχουν μόνο οικονομική, αλλά κοινωνική και ανθρωπιστική αξία. Σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία) οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας μπορούν να λαμβάνουν από το κράτος επιδόματα και να έχουν άδεια ξεκούρασης (Φινλανδία), οικογενειακή άδεια με διατήρηση της θέσης εργασίας και των αποκτηθέντων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων (Γαλλία)".

Η Μ. Παναγιωτοπούλου έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό ρόλο των ηλικιωμένων επισημαίνοντας την προσφορά τους στην οικογένεια για την φύλαξη παιδιών, την οικονομική υποστήριξη στα παιδιά και στα εγγόνια τους καθώς και την συνεισφορά τους στο πλαίσιο εθελοντικών δραστηριοτήτων μέσα στις επιχειρήσεις για την κατάρτιση νέων εργαζομένων, στη γειτονιά και στις κοινότητες. Τέλος, η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι " πρέπει να αναγνωρίσουμε όχι μόνο τη σημαντική προσφορά της τρίτης ηλικίας στην συνοχή των κοινωνιών μας, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες της στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής (μέσα μεταφοράς, στέγαση, χωροταξική διαμόρφωση των πόλεων, αναψυχή, διαθεσιμότητα συνοδού κλπ)".

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάγκης προσφοράς υπηρεσιών, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι το δικαίωμα των ηλικιωμένων ταυτίζεται με το δικαίωμα των νεότερων γενεών να τυγχάνουν ειδικής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: