ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

31/05/2007: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρουσίασε τη συμβολή της οικογένειας ως κύριου δικτύου υποστήριξης τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων ατόμων σε διήμερο συνέδριο που οργανώθηκε στην Αθήνα (29-30 Μαΐου). H εκδήλωση με κεντρικό τίτλο: "Η τρίτη ηλικία στην τρίτη Χιλιετία: Ευρωπαϊκές Προοπτικές των Διαγενεακών Σχέσεων - Η συμμετοχή της γυναίκας", πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Αρωγή Ελλάδος, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι το ποσοστό των υπερηλίκων ατόμων αναμένεται να φθάσει το όριο του 51% του πληθυσμού έως το 2050. Η γήρανση διαμορφώνει τις διαγενεακές σχέσεις, καθώς οι ενήλικες έχουν να φροντίσουν, όχι μόνο τα παιδιά τους τα οποία ανεξαρτητοποιούνται σε μεγάλη ηλικία, αλλά και τους ηλικιωμένους τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Παρατήρησε ότι μια φιλική προς την οικογένεια αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη δυνατότητα για τον καθένα να φροντίσει παιδιά και εξαρτημένα άτομα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται διακριτική μεταχείριση ως προς τα δικαιώματα συνταξιοδότησης και κοινωνικής προστασίας. Η ευρωβουλευτής ζήτησε να αναγνωρισθεί η εκπαιδευτική, κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική αξία της άτυπης οικογενειακής εργασίας κατά την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εξαρτημένα άτομα.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη συμμετοχή των μεγάλης ηλικίας ατόμων στην αγορά εργασίας, η M.Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι "η ενεργός γήρανση" πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συνολικής προσέγγισης με συγκεκριμένες δράσεις για: εξάλειψη στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας, δια βίου μάθηση, παροχή κινήτρων στους εργοδότες και προσαρμογή των συστημάτων κοινωνικής προστασίας στη γήρανση.

"Η κοινωνική συμβολή της τρίτης ηλικίας στην προώθηση και βελτίωση των διαγενεακών σχέσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηλικιωμένοι προσφέρουν πολλά εντός της οικογένειας (π.χ. φύλαξη παιδιών, οικιακές εργασίες, οικονομική υποστήριξη στα παιδιά και εγγόνια υπό μορφή κληρονομιών, γονικών παροχών, οικονομικής βοήθειας σε χρήμα, κοινωνική, συναισθηματική υποστήριξη και μετάδοση αρχών και αξιών)”. Χρησιμοποιώντας τον όρο "ασημένια οικονομία" (Silver economy), η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στα αποθέματα κοινωνικής προσφοράς της τρίτης ηλικίας μέσω της εθελοντικής της εργασίας στη γειτονιά, στα σχολεία, στους αθλητικούς συλλόγους και στις εκκλησίες. Ο χρόνος και η εμπειρία της γενιάς αυτής αποτελούν ανεκμετάλλευτο θησαυρό για τη σύγχρονη κοινωνία", κατέληξε η M. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: