ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

27/04/2005: Ανταποκρινόμενη στην επίσημη πρόσκληση του Προέδρου του τμήματος κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, κ. Malosse, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" , Κα. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, παρουσίασε χτες ενώπιον των μελών του τμήματος, τις δραστηριότητες της Διακομματικής Επιτροπής.
Κεντρικός στόχος των εργασιών της Διακομματικής Ομάδας είναι η ενσωμάτωση του θεσμού της οικογένειας στις κοινοτικές πολιτικές γιατί όπως τόνισε η Πρόεδρος, "παρόλο που η οικογένεια δεν εμπίπτει στο πλαίσιο των κοινοτικών αρμοδιοτήτων, η πλειοψηφία των κοινοτικών πολιτικών επηρεάζουν άμεσα την οικογενειακή ζωή στο σύνολό της. Συνεπώς, η προστασία της οικογένειας πρέπει να έχει κεντρική θέση κατά την παραγωγή του κοινοτικού δικαίου".
Αναφερόμενη στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, προσέθεσε ότι και στη νέα Συνθήκη δεν απορρέει ευθέως κοινοτική αρμοδιότητα για την οικογένεια, υπάρχουν ωστόσο διατάξεις που ευνοούν την δημιουργία οικογένειας και την προστασία των παιδιών επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την ενσωμάτωση πολιτικών υπέρ του θεσμού στις νομοθετικές εργασίες της Κοινότητας.
Τέλος, η Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι υπό το φως των νέων δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, η Στρατηγική της Λισαβόνας για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας βασισμένης στη γνώση, δεν μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματικά, εάν η οικογένεια και η νεολαία δεν τύχουν πλήρους στήριξης. Τόσο το "Νέο Σύμφωνο για τους Νέους" (εαρινή σύνοδος 23 - 24 Μαρτίου 2005) όσο και η "πράσινη" βίβλος της επιτροπής για τις δημογραφικές εξελίξεις" ανοίγουν προοπτικές για συζήτηση και συναινετικό σχεδιασμό συντονισμένων δράσεων υπέρ της οικογένειας.

http://www.epp-ed.eu/Press/showPRExport.asp?PRExportID=5980

Δεν υπάρχουν σχόλια: