ΑΣ ΧΑΡIΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ

07/04/2005: Η φετινή διεθνής ημέρα της υγείας είναι αφιερωμένη σε δυο κατηγορίες ανθρώπων που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, φροντίδας και περίθαλψης: τη μητέρα και το παιδί. Το σύνθημά της είναι "Ας χαρίσουμε σε κάθε μητέρα και παιδί την ευκαιρία που τους αξίζει", Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και επειδή η υψηλότερη ποιότητα ζωής μαζί με το δυναμισμό της οικονομίας και την εξασφάλιση του κοινωνικού κράτους και του ποιοτικού περιβάλλοντος είναι στόχοι της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Λισσαβόνας η κ. Μαρία Παναγωτοπούλου - Κασσιώτου, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, Οικογένεια και Παιδί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έθεσε τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Πώς σχεδιάζονται και υλοποιούνται πολιτικές προστασίας της υγείας και της ζωής δύο από τις πιο ευαίσθητες κατηγορίες ευρωπαίων πολιτών, των μητέρων και των παιδιών, ευάλωτων σε ασθένειες και κινδύνους και πληττομένων από έλλειψη υποστήριξης για περίοδο που αρχίζει πριν από τη σύλληψη, και μετά την εγκυμοσύνη και τις πρώτες ημέρες της ζωής, επεκτείνεται στη βρεφική και παιδική ηλικία;
2.Δεδομένης της δημογραφικής κατάστασης των κρατών μελών της ΕΕ, πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί το κοινοτικό κεκτημένο, όχι μόνο σε θέματα ποιότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τη μητέρα και το παιδί, αλλά και σε θέματα κοινωνικής υποστήριξης, νομικής προστασίας και κατοχύρωσης των οικονομικών δυνατοτήτων απόκτησης αγαθών υγείας για χρονικές περιόδους της ζωής, αποφασιστικές για την αύξηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού;"
Κατά την επίσημη έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Απρίλιος 2005), οι μητέρες και τα παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την θνησιμότητα. Η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τονίζει ότι συχνά και σε θεωρούμενα πλούσια κράτη της ΕΕ παρατηρείται έλλειψη περίθαλψης για τις μητέρες πριν τη σύλληψη, κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και την βρεφική και παιδική ηλικία. Η ανεπαρκής προστασία σε θέματα υγείας και η αποφυγή της εγκυμοσύνης έχει συχνά ως αίτια το υψηλό κόστος και τις οικονομικές δυσχέρειες.
"Αποτελεί ηθική και πολιτική επιταγή η υψηλής ποιότητας παροχή κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών για τη μητέρα και το παιδί. Η χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε ελλείμματα και στον τομέα της προστασίας της παιδικής ηλικίας και της στήριξης της μητέρας, πρέπει να αποκτήσει ένα σύστημα υγείας που δικαιούται η ελληνική κοινωνία στο οποίο η ιδιαίτερη φροντίδα για τα δυο αυτά ευαίσθητα κύτταρα του κοινωνικού ιστού, θα είναι εμφανέστερη και αποτελεσματικότερη. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα μέτρα που έχει λάβει η Νέα Διακυβέρνηση της χώρας: η θεσμοθέτηση του Συνηγόρου Υγείας και Αλληλεγγύης για ανάπτυξη στενότερης σχέσης και συνεργασίας με τον πολίτη, η αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και ένα πλούσιο πρόγραμμα μέτρων που ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός", κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

http://www.epp-ed.eu/Press/showPRExport.asp?PRExportID=5899

Δεν υπάρχουν σχόλια: