ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

05/09/2005: Τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και οι ελλείψεις των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους τομείς αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων ανθρώπων, αναφέρονται στην απάντηση του Συμβουλίου σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε τη γενική διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και νέων ζει στην Ευρώπη σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και τόνισε ότι τις προσεχείς δεκαετίες πρόκειται να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων νεαρής ηλικίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με την κοινή της ερώτηση στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, ζήτησε να πληροφορηθεί, εάν οι δύο θεσμοί προτίθενται να κατοχυρώσουν νομικά το δικαίωμα συμμετοχής των μειονεκτουσών κοινωνικών ομάδων νέων στο κοινοτικό κεκτημένο, και να μεριμνήσουν με ειδικές δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αξιοποίησης του σημαντικού αυτού ανθρωπίνου κεφαλαίου, ώστε να μην πέφτουν θύματα ποικίλων μορφών εκμετάλλευσης.
Η Στρατηγική της Λισσαβόνας, αναφέρει στην απάντησή του το Συμβούλιο, προωθεί κατά βάση την ιδέα της θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης.
Ενώ η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης, θεωρούνται ως προϋποθέσεις ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, η πρόοδος στην επίτευξη υψηλότερων επιπέδων κοινωνικής συνοχής σε συνδυασμό με αποτελεσματικά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, είναι οι βασικοί παράγοντες που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη. Υπό αυτό το πρίσμα, στην πρόσφατη κοινή έκθεση της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την κοινωνική προστασία και συμμετοχή στο πλαίσιο εφαρμογής της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη στοχεύουν κυρίως στην παρεμπόδιση της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη διευκόλυνση της μετάβασης - ιδιαίτερα των αποφοίτων με χαμηλά προσόντα - από το σχολείο στην αγορά εργασίας. Στοχεύουν επίσης στην αύξηση της πρόσβασης των μειονεκτουσών ομάδων στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση και ενσωμάτωσή τους στην προώθηση της δια βίου μάθησης και στην ηλεκτρονική εκμάθηση (e-learning) για όλους. Πολλοί αναγνωρίζουν την ανάγκη για περισσότερες και αποτελεσματικότερες επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η εξάλειψη της παιδικής φτώχειας θεωρείται επίσης σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της διαγενεακής κληρονομικότητας της φτώχειας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πρόωρη επέμβαση για εκπαίδευση των μειονεκτούντων παιδιών και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των γονέων και των οικογενειών. Πολλές χώρες δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών ως βάση για τη χάραξη πολιτικής. Στην κοινή έκθεση ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να επιτευχθεί ο γενικός στόχος της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ιδιαίτερα, τα κράτη μέλη πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες ολοκλήρωσης των στόχων κοινωνικής ενσωμάτωσης σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, να κάνουν καλύτερη χρήση των δυνατοτήτων της ανοιχτής μεθόδου συντονισμού και να διασφαλίσουν ότι τα διαρθρωτικά ταμεία θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Το Συμβούλιο προτείνει η προσεχής διαδικασία αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2005, να εστιαστεί στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα προκειμένου να προετοιμαστεί ένας νέος κύκλος ανοιχτής μεθόδου συντονισμού για το 2006. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσουν πως οι εθνικές στρατηγικές μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότερες με τη χρήση στόχων, συγκριτικών μετρήσεων αξιολόγησης και δεικτών, καλύτερης διασύνδεσης με την οικονομία και τις πολιτικές απασχόλησης, αποτελεσματικού ελέγχου, αξιολόγησης και χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων. Πρέπει επίσης να αξιολογηθεί ο βαθμός στον οποίο οι εθνικές στρατηγικές είναι σε θέση να συμπεριλάβουν την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, τους κοινωνικούς εταίρους, άλλους ενδιαφερόμενους, και να αυξήσουν την επαγρύπνηση για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Τέλος, στην απάντησή του το Συμβούλιο αναφέρει ότι το ζήτημα της απασχόλησης των νέων ήταν αντικείμενο συζήτησης της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Μπέλφαστ στις 7 και 8 Ιουλίου.
Το ετήσιο στρογγυλό τραπέζι για την κοινωνική ενσωμάτωση που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη στις 17 και 19 Οκτωβρίου θα επικεντρωθεί στις βασικές προτεραιότητες που καθορίζονται στην κοινή έκθεση σχετικά με την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ενσωμάτωση, ειδικότερα όσον αφορά στην απασχόληση και την κατάρτιση των νέων. Επίσης, η διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στο Μάντσεστερ στις 14 Οκτωβρίου θα εξετάσει πως το Ταμείο υποστηρίζει τις εθνικές πολιτικές στην προώθηση των δυνατοτήτων απασχόλησης για όλους.

http://www.epp-ed.eu/Press/showPRExport.asp?PRExportID=6492

Δεν υπάρχουν σχόλια: