Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

31/01/2005: Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κα Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, σε ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε θέμα καθορισμού ενιαίου για όλα τα κράτη μέλη ποσοστού επί του εθνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος στο χορηγούμενο επίδομα για κάθε παιδί και νέο που διαβιεί στην ΕΕ.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει εξασφάλιση ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης των νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την ελεύθερη μετακίνηση αυτών και των γονέων τους σύμφωνα με το Άρθρο 39 της Συνθήκης του Άμστερνταμ.
Ο Επίτροπος, κ. V. Spidla, αρμόδιος για εργασιακά και κοινωνικά θέματα, στην απάντησή του αναφέρει ότι η Συνθήκη δεν περιλαμβάνει όρους που να αναφέρονται άμεσα στο πώς τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαμορφώνουν τα επιδόματα για τα παιδιά και τους νέους. Η οργάνωση, η διάρθρωση και η χρηματοδότηση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου εισοδήματος, είναι αρμοδιότητες των κρατών μελών.
Τα επιδόματα για παιδιά και νέους μπορούν, κατά την άποψη του Επιτρόπου, να θεωρηθούν κοινωνικές παροχές. Σ΄αυτά, επομένως, έχουν πρόσβαση τα πρόσωπα που ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, μια και το άρθρο 39 ΕΚ παγιώνει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Η απάντηση καταλήγει με την παρατήρηση ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης δεν επιβάλλει την εναρμόνιση τέτοιων κοινωνικών παροχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να καθορίζει ποια επιδόματα χορηγεί και σε ποιο ύψος".
Η Ευρωβουλευτής, κα Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, δήλωσε ότι στόχος της ερώτησής της δεν ήταν η επανάληψη της γνωστής και νομότυπης τοποθέτησης της Επιτροπής, αλλά μια πρόκληση για καινοτόμο δράση που θα εξασφάλιζε σε όλους τους νέους της Ευρώπης τις ελάχιστες προϋποθέσεις για ασφαλή και ποιοτικά εγγυημένη διαβίωση και εκπαίδευση σε όποιο σημείο της Ευρώπης και αν βρίσκονται.
"Είναι γνωστές οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν από την γήρανση του πληθυσμού. Το επίδομα για παιδιά και νέους που ζούν στην Ευρώπη, καθορισμένο σε μια ενιαία για όλες τις χώρες βάση, θα έδινε προοπτική για εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Η παραγωγικότητα, στηριγμένη στη νέα γνώση, κατά την άποψη της κας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στην ενεργό γήρανση ούτε στην προσωρινή εξασφάλιση ανθρωπίνων πόρων προερχόμενων από τη μετανάστευση. Η επένδυση πρέπει να γίνει στη νέα γενιά της Ευρώπης" κατέληξε η Ευρωβουλευτής.

http://www.epp-ed.eu/Press/showPRExport.asp?PRExportID=5703

Δεν υπάρχουν σχόλια: