ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

08/02/2006: Ευρωπαϊκός Διάλογος για το Δημογραφικό: Νέες Δράσεις για την Οικογένεια. Συμμετοχή της Ευρωβουλευτού της ΝΔ, κ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σε Συνέδριο που οργανώθηκε από την Αυστριακή Προεδρία για το Δημογραφικό πρόβλημα.
Μεγάλο συνέδριο με θέμα "Δημογραφικές προκλήσεις - η οικογένεια χρειάζεται συμμάχους" οργάνωσαν στις 2-3 Φεβρουαρίου, στη Βιέννη, η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσημα προσκεκλημένη, ως εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος "Δημογραφία και Μετανάστευση", η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου και συνέβαλε στην διαμόρφωση των συμπερασμάτων του.
Στόχος της Διάσκεψης ήταν η προώθηση του Ευρωπαϊκού διαλόγου για τη δημογραφική εξέλιξη του πληθυσμού της Ευρώπης που ξεκίνησε πέρσι με την δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης δημογραφική κρίση: το 2003, η αύξηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού ήταν μόνο 0.04%. O δείκτης γονιμότητας βρίσκεται κάτω από το απαιτούμενο όριο (2.1 παιδιά ανά γυναίκα) για την ανανέωση του πληθυσμού και σε πολλά κράτη μέλη έχει πέσει κάτω από 1.5 παιδιά ανά γυναίκα. Είναι, λοιπόν, άμεση ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος μεταξύ άλλων με πολυδιάστατες δράσεις για την οικογένεια και καλύτερο συνδυασμό της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Η Διάσκεψη της Αυστριακής Προεδρίας επικεντρώθηκε στις ενδοοικογενειακές σχέσεις με έμφαση στο ρόλο των ανδρών στην οικογενειακή ζωή, την κινητικότητα των εργαζομένων και τις επιπτώσεις της στην οικογένεια και στις συνεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν για να βελτιωθούν οι διαγενεακές σχέσεις. Το Συνέδριο κατέληξε στις ακόλουθες διαπιστώσεις:
• ανάγκη ανάπτυξης ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου, όπου πρωταρχικό ρόλο θα έχει η κοινωνία των πολιτών, με στόχο την προσαρμογή στις νέες ανάγκες, που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, και τη δημιουργία ενός χώρου ελευθεριών,
• συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, της ΕΕ και του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη ενός πλαισίου υπηρεσιών που θα βοηθά στην λειτουργία της οικογένειας και την ιδιωτική ζωή με έμφαση στην εξομάλυνση των διακρίσεων και την απόδοση δικαίου κατά τις διαγενεακές σχέσεις,
• ανάγκη ευελιξίας και ασφάλειας στα πλαίσια της κινητικότητας και συμμαχίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
Σχολιάζοντας τη σημασία του ενδιαφέροντος αυτού Συνεδρίου, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου επεσήμανε ότι "η εκπαίδευση, η υγεία, οι ασφαλίσεις, οι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος είναι τομείς που στηρίζουν την ομαλή λειτουργία της οικογένειας, αλλά και εξαρτώνται από αυτήν. Η αναγνώριση της αξίας της ανθρώπινης ζωής, η αλληλεγγύη, η σωστή εφαρμογή των αρχών της ισότητας των φύλων, των ίσων ευκαιριών μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων. Έτσι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες φυσιολογικής κάλυψης του μεγάλου κενού που προβλέπουν οι δημογραφικές μελέτες κατά την περίοδο 2005-2030".

Τέλος, θυμίζοντας τη χαρακτηριστική φράση του Γ. Διευθυντή Κοινωνικών Υποθέσεων της Κομισιόν, κ. Vignon, "μας χρειάζονται φτερά, αλλά μας χρειάζονται και ρίζες", ευχήθηκε η Αυστριακή Προεδρία να συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση των παραπάνω στόχων.


http://www.epp-ed.eu/Press/showPRExport.asp?PRExportID=7059

Δεν υπάρχουν σχόλια: