ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

26/10/2006: Συνεδρίασε στο Στρασβούργο η Διακομματική Ομάδα του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, με θέμα την κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τις στατιστικές της Eurostat το 2001 στην ΕΕ των 15 υπήρχαν 4,3 εκατ. μονογονεϊκές οικογένειες. Ο αριθμός αυτής της μορφής οικογενειών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά σε διαφορετικά ποσοστά ανά κράτος μέλος. Στη Σουηδία ή στην Αγγλία οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιπροσωπεύουν αντιστοίχως το 22 και 17% στο σύνολο των οικογενειών, ενώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία το 4 και 3%. Τα νέα κράτη μέλη επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά την αύξηση του φαινομένου: Εσθονία το 17%, στην Τσεχία το 13% , Λεττονία το 15% των οικογενειών.
Kύριος ομιλητής της συνεδρίασης ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Θέματα, κ. Vladimir Spidla. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών οικογενειακών Οργανώσεων και κοινωνικών φορέων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.
Κατά την παρέμβασή του, ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρ. Επιτροπή θα εκδώσει στο τέλος του χρόνου μια μελέτη για τις μονογονεϊκές οικογένειες τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το 90% των μονογονεϊκών οικογενειών αποτελούνται από γυναίκες. Επεσήμανε ότι οι υπάρχουσες στατιστικές δεν αντανακλούν απόλυτα την πραγματική κατάσταση για τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τον ορισμό της μονογονεϊκής οικογένειας, και από την άλλη τα δεδομένα δεν αφορούν σε όλες τις πλευρές της. Οι οικογένειες με ένα γονέα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, αν και μερικές φορές ορισμένες σκοπίμως εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους, ώστε να επωφεληθούν κοινωνικών, φορολογικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων. Ο Επίτροπος τόνισε επίσης ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες δεν θα πρέπει να στηρίζονται μόνο με οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και με λήψη γενικότερων μέτρων επισημαίνοντας ότι η φτώχεια αυτών των οικογενειών δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά εξίσου κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Spidla, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σεβόμενη τις διάφορες οικογενειακές πολιτικές των κρατών μελών, θα μελετήσει την κατάσταση των μονογονεϊκών οικογενειών και θα παρουσιάσει τις καλές πρακτικές ορισμένων κρατών μελών. Άλλωστε η Κομμισιόν αντιμετωπίζει το κοινωνικό αυτό πρόβλημα υπό το πρίσμα της διαχείρισης του δημογραφικού προβλήματος του συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής καθώς και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επικαλέστηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ενσωμάτωσης που θίγουν τις μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως τα παιδιά. Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μολονότι βλέπει να αμβλύνεται το φαινόμενο με την παρουσία ολοένα και περισσότερων μονογονεϊκών οικογενειών δεν καταδεικνύει τρόπους για την πρόληψη και αποκατάσταση της κατάστασης αυτής.

http://www.epp-ed.eu/Press/showPRExport.asp?PRExportID=8448

Δεν υπάρχουν σχόλια: