ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

21/10/2005: Συνάντηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Spidla με θέμα τις πολύτεκνες οικογένειες.
Οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Zuzana Roithova (Τσεχία), κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου (Ελλάδα) και κ. Ribeiro e Castro (Πορτογαλία) συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Spidla για να συζητήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες σε διάφορους τομείς και να παρουσιάσουν τις ειδικές τους ανάγκες.
Στη συνάντηση αυτή, οι ευρωβουλευτές προσπάθησαν να εστιάσουν το ενδιαφέρον του Επιτρόπου σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη οι οικογένειες και ιδιαίτερα οι πολύτεκνες, όπως η κοινωνική ασφάλιση, η ίση μεταχείριση, οι δυσμενείς φορολογικές πολιτικές και ο συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Εξίσου, υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της οικογένειας όχι μόνο ως παράγοντα αύξησης του πληθυσμού αλλά και ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παναγιωτοπούλου –Κασσιώτου, τόνισε ότι οι αρμόδιοι δεν θα πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για τις προβληματικές πλευρές του θεσμού της οικογένειας, π.χ. μονογονικές οικογένειες και διαζύγια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οικογενειακές πολιτικές ανήκουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενσωματώσει στις πολιτικές της τις θετικές πτυχές και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της οικογένειας, καθώς και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στις ανάγκες των πολυμελών οικογενειών. Η κοινωνική συνοχή τόσο στη Δυτική, όσο και στην Ανατολική Ευρώπη στηρίζεται στην οικογένεια, ενώ αυτό που λείπει δεν είναι τα χρηματοδοτικά μέσα, αλλά η καλύτερη εφαρμογή και επιβολή της υφιστάμενης νομοθεσίας και ιδιαίτερα της κοινωνικής νομοθεσίας.
Σε απάντηση στη σχετική πρόταση των ευρωβουλευτών για τη δημιουργία ενός φόρουμ για τις πολυμελείς οικογένειες της Ευρώπης, όπου θα μπορούσαν να εξεταστούν οι βέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών, ο Επίτροπος κ. Spidla ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκει την ιδέα εξαιρετική και θα προσπαθήσει να τη συμπεριλάβει μέσα στα πλαίσια της παρακολούθησης και αξιολόγησης της Πράσινης Βίβλου για το Δημογραφικό της Ευρώπης.

http://www.epp-ed.eu/Press/showPRExport.asp?PRExportID=6663

Δεν υπάρχουν σχόλια: