ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

13/10/2005: Ένταξη των μεταναστών στην Ευρώπη με τη βοήθεια του σχολείου και της πολυγλωσσικής εκπαίδευσης: Παρέμβαση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., M. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, στην Ολομέλεια του ΕΚ.
Την ανάγκη διδασκαλίας των επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών στην ΕΕ και τη φροντίδα διατήρησης της γλωσσικής ταυτότητας των νέων ευρωπαίων που μετακινούνται και μετεγκαθίστανται σε άλλο κράτος μέλος, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου. Συγκεκριμένα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια συζήτησης της έκθεσης του κ. Miguel Portas, περί ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ΕΕ μέσω της πολυγλωσσικής εκπαίδευσης, υπενθύμισε ότι η ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση μέσα στην ΕΕ είναι μια από τις βασικές ελευθερίες των πολιτών της.
"Η ανακατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε ποιοτικές θέσεις εργασίας συνιστά απαραίτητη τακτική για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Στρατηγική της Λισσαβόνας έως το 2010", συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου. "Η πολύγλωσση εκπαίδευση και η παροχή ποιοτικής βασικής δια βίου εκπαίδευσης τόσο σε νέους, όσο και σε ενήλικες ευρωπαίους πολίτες, παράλληλα με τους μετανάστες, αποτελεί βασικό τους δικαίωμα, αλλά και επένδυση όχι μόνο για κάθε κράτος, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της. Ταυτόχρονα η διατήρηση της ευρωπαϊκής πολυμορφίας αποτελεί επιτακτική πολιτιστική ανάγκη".
Οι θετικές επισημάνσεις της έκθεσης, βοήθησαν στην αναδιαμόρφωση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα της Οδηγίας 77/486 του Συμβουλίου περί σχολικής φοιτήσεως των τέκνων των διακινουμένων εργαζομένων.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε τρία βασικά σημεία που πρέπει να τύχουν έμπρακτης εφαρμογής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:
• Σεβασμός της αρμοδιότητας των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση των εκπαιδευτικών τους συστημάτων σύμφωνα με το άρθρο 149 της Συνθήκης.
• Προώθηση εκμάθησης και διατήρησης της ικανότητας χρήσης της μητρικής γλώσσας των μεταναστών με φροντίδα της χώρας προέλευσης/καταγωγής τους και σε συμφωνία με την χώρα υποδοχής.
• Συντονισμένη προσφορά και ελεγχόμενη χρήση από τα κράτη μέλη των προγραμμάτων και των χρηματοδοτικών μηχανισμών με την εποπτεία της Επιτροπής.
• Τέλος, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπενθυμίζει τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα μας η αναδιαμόρφωση και αναπροσαρμογή της παραπάνω Οδηγίας δεδομένης της διασποράς του ελληνικού στοιχείου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

http://www.epp-ed.eu/Press/showPRExport.asp?PRExportID=6643

Δεν υπάρχουν σχόλια: